Juho Kähkönen 2015

The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship - Perusteet yhteiskunnalliseen yrittämiseen sekä ihmisjohtamiseen

The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship on korkeatasoinen monitieteellinen opintokokonaisuus, joka tarjoaa tiiviissä paketissa perusteet yhteiskunnalliseen yrittämiseen sekä ihmisjohtamiseen. Parasta ohjelmassa on sen monikulttuurisuus. Ohjelmaan valitut 20 päämäärätietoista opiskelijaa, lähes yhtä monesta Euroopan maasta, kehittävät omien yhteiskunnallisten yritystensä liikeideoita Indianan yliopiston arvostetuimpien professorien opetuksessa. Kaikilla opiskelijoilla on eri pääaine ja professorit edustavat eri tieteenaloja. Kokonaisuus on herkullinen! Opetus pureutuu muun muassa yhteiskunnallisten yritysten rakenteisiin, positiiviseen johtamiseen, taloustieteisiin, viestintään, markkinointiin, innovaatioihin, yritysetiikkaan, ihmisoikeuksiin ja pariin kymmeneen muuhun aiheeseen. En ole koskaan sisäistänyt yhtä paljon tietoa reilussa kuukaudessa.

Instituutti koostuu luennoista, yritysvierailuista, ryhmätöistä sekä itsenäisestä työskentelystä. Ohjelmaan on mahdutettu mukavasti myös retkiä, yhteisiä illallisia ja muuta ajanviettoa. Suurin ero suomalaiseen akateemiseen opiskeluun oli luentojen jatkuva vuorovaikutteisuus sekä yritysvierailujen ja ryhmätyöskentelyn merkittävä osuus opiskelusta. Yritysvierailut veivät meidät niin soppakeittiöihin kuin kiiltäviin yrityshautomoihinkin ja mielenkiintoisten tapaustutkimusten lisäksi useat löysivät potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

 

Oman projektin kehittäminen ja työskentely monikulttuurisessa ryhmässä

Oppiminen tapahtui monella tasolla, mutta instituutin ydin on oman projektin kehittäminen. Opetus itsessään on yleishyödyllistä, mutta samalla se haastaa opiskelijat tarkastelemaan omia projektejaan kriittisesti. Minä ja useimmat muut päädyimme muuttamaan projektejamme. Useimmissa tapauksissa todellisen muutoksen aikaansaamiseksi on puututtava syvempiin rakenteisiin, mahdollistettava marginalisoitujen voimaantuminen.

Kesän parasta antia oli ryhmätyöskentely monikulttuurisessa ympäristössä. Hollantilaisen kulttuuriantropologin, islantilaisen oikeustieteilijän, portugalilaisen hallintotieteilijän, suomalaisen valtiotieteilijän ja ukrainalaisen

taloustieteilijän työskentely oli sekä hauskaa, luovaa että tuottavaa. En yllättyisi jos valmistuttuamme päätyisimme kehittämään yhteisiä projektejamme. Arvioisin kesän tärkeimmäksi oivallukseksi sen, kun ymmärsin parhaiden ideoiden syntyvän silloin, kun eri lähtökohdista maailmaa tarkastelevat ihmiset ideoivat yhdessä antaen tilaa toistensa vahvuuksille. Esimerkiksi suomalaisen suoran viestinnän ja portugalilaisen epäsuoran viestinnän yhdistäminen ei ole automaattisesti sulavaa. Siitä huolimatta, ja ehkä juuri siksi, en malta odottaa, että uusi ystäväni pitää lupauksensa ja vie minut syömään Porton parhaan Francesinhan. Niin ja ryhmätyömme voitti loppukilpailumme.

Yhdysvaltojen monimuotoisuus ja odotusten ylittyminen

Instituutti huolehti siitä, että kohtasimme Yhdysvaltojen monimuotoisuuden. Opiskelimme Indianassa, Louisianassa ja Washington DC:ssä. Yhden viikonlopun vietimme perhemajoituksessa ja useille tämä oli matkan avartavin kokemus. Oma isäntäperheeni oli ensivaikutelman mukaan kuin sarjakuvasta leikattu keskiluokkainen perhe ja oli ainutlaatuinen kokemus päästä osaksi amerikkalaista unelmaa. Söimme kenkälaatikon kokoiset burritot ja kävimme armeijan ylijäämävarasto-myymälässä. Sitten heti perään, täysin varoittamatta, menimme tutustumaan klassiseen taiteeseen ja Amissi-perheeseen. Tämä kaikki tapahtui siis yhtenä päivänä.

Ja tuo päivä oli tavallaan kuin The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship. Oikeastaan myös kuin se mielikuva, joka minulle Yhdysvalloista jäi. Ensin on huimia odotuksia, ja aivan yllättäen nämä ylittyvät. Lopuksi tapahtuu jotain mitä en olisi koskaan odottanut. Sitten odotukset ovat jälleen huipussaan, ja sykli jatkuu.

Olen siis syystä erittäin kiitollinen Yhdysvaltojen ulkoministeriölle ja Fulbright Centerille mahdollisuudesta nähdä kaunis, mahdollisuuksien Yhdysvallat. Olen vähintään yhtä kiitollinen siitä, että veitte minut maalaamaan yhteiskunnallisen yrityksen vapaaehtoisena hurrikaani Katrinassa kotinsa menettäneen, ja heti perään kirvesmiehen huijaaman yksinhuoltajan talon julkisivua. Olen itseasiassa jopa kiitollinen, että vierailumme Valkoiseen taloon peruuntui ja päädyin pelaamaan dollarin shakkimatsin kodittoman kanssa. Ei edes harmita että hävisin. 

 

Juho Kähkönen
Kirjoittaja opiskelee valtio-oppia Lapin yliopistossa ja vietti kesällä 2015 viisi viikkoa Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship –stipendiaattina Indiana University:ssa, Bloomingtonissa.

 

Kuvat: Indiana University, Bloomington