Social Entrepreneuship

Tältä sivulta löydät ohjelmaan osallistujien kirjoittamia artikkeleita heidän SUSI-kokemuksestaan.

Study of The U.S. Institutes for Student Leaders from Europe on Social Entrepreneuship – Viisi viikkoa, joita en tule koskaan unohtamaan!

SUSI, joksi me ohjelmaa kutsuimme, on nuorille opiskelijoille suunnattu viisi viikkoa kestävä kesäohjelma Yhdysvalloissa, jonka aikana tutustutaan eri kulttuureihin ja yhteiskunnalliseen yrittämiseen. Tänä vuonna ohjelma järjestettiin Chattanoogassa Tennesseen Yliopistossa, enkä itse pysty kuvittelemaan ohjelmalle parempaa ympäristöä. Kaupunki oli todella ottanut ohjelman omakseen sekä yhteisö oli ohjelman järjestämisessä innolla mukana. Tapasimme ohjelman aikana niin eri vapaaehtoistyöjärjestöjä, ROTARY Clubin jäseniä kuin myös Tennesseen senaattorin.

Southern hospitality

Southern hospitality, eli etelän ystävällisyys, on jotakin todella uskomatonta. Olin tietenkin kuullut tästä, mutta nyt sain kokea sen itse, enkä todellakaan pettynyt! Kaikki Chattanoogassa tapaamani ihmiset olivat todella ystävällisiä, niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Saimme ryhmänä kokea uskomatonta ystävällisyyttä. Saimme kutsun tervetuliais BBQ-juhliin heti saavuttuamme pariskunnalta, joka teki paljon yhteistyötä yliopiston kanssa. Juhlissa herkullisen ruuan lisäksi saimme tutustua niin heidän ystäviinsä kuin koulun henkilökuntaan, joka juhliin oli kutsuttu. Samainen pariskunta toimi myös isäntäperheenä vierailumme aikana sekä kutsui meidät ulkoilmaelokuvaan luokseen ohjelman lopulla. Ystävällisyydestä toinen erimerkki on kutsu kuuntelemaan yksityistä konserttia, jonka isäntänä lounaalla vieressämme istunut mies toimi. Hän oli luvannut antaa pihatiensä toimia konserttipaikkana ja näin me pääsimme kuuntelemaan Thomas Csorban akustista konserttia Lookout vuoren huipulla.

Skills learned

Opin ohjelmalta ja siinä mukana olevilta ihmisiltä enemmän kuin voin sanoin kuvailla, mutta erityisesti yksi taito on jäänyt mieleen. Nimittäin verkostoituminen. Suomessa asiasta puhutaan paljon, mutta sitä ei välttämättä opeteta erityisesti tai oletetaan, että opiskelijat osaavat verkostoitua. Jopa lyhyen viiden viikon aikana, jonka vietin USA:ssa, meille opiskelijoille annettiin paljon tilaisuuksia verkostoitua niin yliopiston professoreiden kuin eri yritysten edustajien kanssa. Voin sanoa saaneeni reippaasti yli kaksikymmentä käyntikorttia matkan aikana kehotuksen kanssa ottaa yhteyttä. Sen lisäksi, että saimme useita tilaisuuksia verkostoitumiseen, pidettiin aiheesta meille myös luento sekä verkostoitumista tukevia luentoja. Uskon oppineeni näistä luennoista paljon ja toivon pystyväni soveltamaan oppimiani asioita tulevaisuudessa.

Kokonaisuudessaan viimeiset viisi viikkoa ovat olleet yhdet elämäni parhaista! Näimme niin monia paikkoja, kauniita Tennesseen vuoristoja kuten myös Nashvillen Capitolin, Atlantan Olympia puiston sekä koskettavan Centre for Human and Civil rights keskuksen. Opintomatkallamme saimme myös ihailla New Yorkin hektisyyttä ja maisemaa Rockefeller centerin huipulta sekä Washington DC:n historiaa huokuvia monumentteja. Kuitenkin koko retken päätteeksi, vaikka näkemämme kaupungit ovat uskomattoman kauniita, olivat kuitenkin tapaamani ihmiset retken kohokohta. En tule koskaan unohtamaan ihmisiä, jotka tapasin ja joihin tutustuin. Uskon että he tulevat vielä tekemään upeita asioita. Professorit, ohjelman järjestäjät, yhteistyökumppanit ja opiskelijatoverini olivat niitä, jotka tekivät ohjelmasta elämäni parhaan kokemuksen eikä kokemus olisi ollut sama ilman heitä!

Inari Ahokas, 2017 Study of the U.S. Institute grantee

Inari Ahokas
Kirjoittaja opiskelee liiketaloutta Savonia-ammattikorkeakoulussa ja vietti kesällä 2017 viisi viikkoa Study of the U.S. Institutes for European Student Leaders on Social Entrepreneurship –stipendiaattina University of Tennesseessä Chattanoogassa.

 

The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship - Perusteet yhteiskunnalliseen yrittämiseen sekä ihmisjohtamiseen

The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship on korkeatasoinen monitieteellinen opintokokonaisuus, joka tarjoaa tiiviissä paketissa perusteet yhteiskunnalliseen yrittämiseen sekä ihmisjohtamiseen. Parasta ohjelmassa on sen monikulttuurisuus. Ohjelmaan valitut 20 päämäärätietoista opiskelijaa, lähes yhtä monesta Euroopan maasta, kehittävät omien yhteiskunnallisten yritystensä liikeideoita Indianan yliopiston arvostetuimpien professorien opetuksessa. Kaikilla opiskelijoilla on eri pääaine ja professorit edustavat eri tieteenaloja. Kokonaisuus on herkullinen! Opetus pureutuu muun muassa yhteiskunnallisten yritysten rakenteisiin, positiiviseen johtamiseen, taloustieteisiin, viestintään, markkinointiin, innovaatioihin, yritysetiikkaan, ihmisoikeuksiin ja pariin kymmeneen muuhun aiheeseen. En ole koskaan sisäistänyt yhtä paljon tietoa reilussa kuukaudessa.

Instituutti koostuu luennoista, yritysvierailuista, ryhmätöistä sekä itsenäisestä työskentelystä. Ohjelmaan on mahdutettu mukavasti myös retkiä, yhteisiä illallisia ja muuta ajanviettoa. Suurin ero suomalaiseen akateemiseen opiskeluun oli luentojen jatkuva vuorovaikutteisuus sekä yritysvierailujen ja ryhmätyöskentelyn merkittävä osuus opiskelusta. Yritysvierailut veivät meidät niin soppakeittiöihin kuin kiiltäviin yrityshautomoihinkin ja mielenkiintoisten tapaustutkimusten lisäksi useat löysivät potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Oman projektin kehittäminen ja työskentely monikulttuurisessa ryhmässä

Oppiminen tapahtui monella tasolla, mutta instituutin ydin on oman projektin kehittäminen. Opetus itsessään on yleishyödyllistä, mutta samalla se haastaa opiskelijat tarkastelemaan omia projektejaan kriittisesti. Minä ja useimmat muut päädyimme muuttamaan projektejamme. Useimmissa tapauksissa todellisen muutoksen aikaansaamiseksi on puututtava syvempiin rakenteisiin, mahdollistettava marginalisoitujen voimaantuminen.

Kesän parasta antia oli ryhmätyöskentely monikulttuurisessa ympäristössä. Hollantilaisen kulttuuriantropologin, islantilaisen oikeustieteilijän, portugalilaisen hallintotieteilijän, suomalaisen valtiotieteilijän ja ukrainalaisen

taloustieteilijän työskentely oli sekä hauskaa, luovaa että tuottavaa. En yllättyisi jos valmistuttuamme päätyisimme kehittämään yhteisiä projektejamme. Arvioisin kesän tärkeimmäksi oivallukseksi sen, kun ymmärsin parhaiden ideoiden syntyvän silloin, kun eri lähtökohdista maailmaa tarkastelevat ihmiset ideoivat yhdessä antaen tilaa toistensa vahvuuksille. Esimerkiksi suomalaisen suoran viestinnän ja portugalilaisen epäsuoran viestinnän yhdistäminen ei ole automaattisesti sulavaa. Siitä huolimatta, ja ehkä juuri siksi, en malta odottaa, että uusi ystäväni pitää lupauksensa ja vie minut syömään Porton parhaan Francesinhan. Niin ja ryhmätyömme voitti loppukilpailumme.

Yhdysvaltojen monimuotoisuus ja odotusten ylittyminen

Instituutti huolehti siitä, että kohtasimme Yhdysvaltojen monimuotoisuuden. Opiskelimme Indianassa, Louisianassa ja Washington DC:ssä. Yhden viikonlopun vietimme perhemajoituksessa ja useille tämä oli matkan avartavin kokemus. Oma isäntäperheeni oli ensivaikutelman mukaan kuin sarjakuvasta leikattu keskiluokkainen perhe ja oli ainutlaatuinen kokemus päästä osaksi amerikkalaista unelmaa. Söimme kenkälaatikon kokoiset burritot ja kävimme armeijan ylijäämävarasto-myymälässä. Sitten heti perään, täysin varoittamatta, menimme tutustumaan klassiseen taiteeseen ja Amissi-perheeseen. Tämä kaikki tapahtui siis yhtenä päivänä.

Ja tuo päivä oli tavallaan kuin The Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship. Oikeastaan myös kuin se mielikuva, joka minulle Yhdysvalloista jäi. Ensin on huimia odotuksia, ja aivan yllättäen nämä ylittyvät. Lopuksi tapahtuu jotain mitä en olisi koskaan odottanut. Sitten odotukset ovat jälleen huipussaan, ja sykli jatkuu.

Olen siis syystä erittäin kiitollinen Yhdysvaltojen ulkoministeriölle ja Fulbright Centerille mahdollisuudesta nähdä kaunis, mahdollisuuksien Yhdysvallat. Olen vähintään yhtä kiitollinen siitä, että veitte minut maalaamaan yhteiskunnallisen yrityksen vapaaehtoisena hurrikaani Katrinassa kotinsa menettäneen, ja heti perään kirvesmiehen huijaaman yksinhuoltajan talon julkisivua. Olen itseasiassa jopa kiitollinen, että vierailumme Valkoiseen taloon peruuntui ja päädyin pelaamaan dollarin shakkimatsin kodittoman kanssa. Ei edes harmita että hävisin. 

 

Juho Kähkönen
Kirjoittaja opiskelee valtio-oppia Lapin yliopistossa ja vietti kesällä 2015 viisi viikkoa Study of the U.S. Institute for European Student Leaders on Social Entrepreneurship –stipendiaattina Indiana University:ssa, Bloomingtonissa.

 

Kuvat: Indiana University, Bloomington