Civic Engagement

Tältä sivulta löydät ohjelmaan osallistujien kirjoittamia artikkeleita heidän SUSI-kokemuksestaan.

Minun SUSI-kokemukseni

Kun 22 opiskelijaa eri puolilta Eurooppaa lähtee Yhdysvaltoihin opiskelemaan kansalaistoimintaa,  ei voida välttyä uusien asioiden näkemiseltä, kokemiselta ja oppimiselta. Luentoja, puhujia, keskusteluja, aktiviteetteja, vierailuja, vapaaehtoistyötä ja paljon muuta. Tämä on lyhyt kuvaus siitä, mitä viiden viikon mittainen Study of the United States Institutes for Student Leaders from Europe on Civic Engagement –ohjelmamme piti sisällään.

Osallistavia luentoja, vaihtelevia aiheita ja laajoja projekteja

Ohjelman ensimmäiset neljä viikkoa vietimme opiskellen Etelä-Carolinan yliopistossa, ja asuimme yliopiston kampuksella. Tänä aikana meillä oli muun muassa osallistavilla aktiviteeteilla ja mitä vaihtelevimmilla puhujilla höystettyjä luentoja. Välillä luokassa saattoi lentää ilmapalloja, kuulua railakasta musiikkia tai olla käynnissä keskittynyttä muovailuvahan käsittelyä. Yleensä luentojen aikana aloittamamme intensiiviset keskustelut saivat iltaisin jatkoa asuntolamme takapihalla. Saatoimme päästä niin syvälle käsiteltyihin aiheisiin, ettei tavallinen opetus voi antaa samaa määrää tietoa ja ymmärrystä. Ensimmäisten viikkojen aiheet vaihtelivat demokratiasta ja USA:n historiasta projektinhallintaan, monimuotoisuuteen ja  johtajuuteen.

Itse koin todella tärkeäksi puheet johtajuudesta, eri johtamistyyleistä ja johtajien ominaisuuksista. Teimme erilaisia testejä ja kokeiluja ymmärtääksemme omia luonteenpiirteitämme ja minkälaisia johtajia olemme. Osa näistä oli yllätyksellisiä. Opimme paljon uutta itsestämme. Itse sain esimerkiksi tietää olevani sisäänpäin suuntautuneempi kuin mitä olin kuvitellut, tosi muiden mielestä tämä johtui vain ja ainoastaan siitä, että olen suomalainen.

Saimme myös heti ohjelman alussa ohjeet suuriin projekteihin, joita kutsuimme Capstone-projekteiksi. Projektit toteutettiin pienissä ryhmissä ja niitä tehtiin koko ohjelman ajan. Lopuksi ne esitettiin suurelle yleisölle Washington D.C:ssä. Oman ryhmäni projektin nimeksi tuli #MakeSchoolHot, jonka tarkoituksena on vähentää koulupudokkaiden määrää luomalla mahdollisuuksia tarjoava koulun ulkopuolinen ohjelma. Projektien tekeminen oli yksi tärkeimpiä oppimisalustoja ohjelman aikana, sillä kävimme läpi kaikki SMART-tavoitteista projektin hallintaan ja toteuttamiseen vaadittaviin tekijöihin.

Vierailuja, vapaaehtoistyötä ja matkustamista

Emme viettäneet läheskään kaikkea aikaamme yliopistolla. Vierailimme esimerkiksi eri järjestöissä, museoissa ja amerikkalaisten kodeissa. Saimme tehdä vapaaehtoistyötä muun muassa pitämällä iltapäivän vähävaraisten lasten kerhossa, lajittelemalla ruokaa ruokapankki Harvest Hope Food Bankissa sekä tekemällä lakkeja EEG – potilaille epilepsiayhdistys SAFE:ssa. Vaikka liikuimme paljon eri paikoissa ja ohjelmaa oli paljon, ehdimme silti suunnitella omaa ohjelmaa vapaa-ajallemme.

Viimeisellä viikolla jätimme hyvästit Etelä-Carolinalle, ja lähdimme ajamaan Philadelphian kautta Washington DC:hen. Viikkoon mahtui matkalauluja bussissa, vaarallista pyöräilyä ympäri Philadelphiaa, nähtävyyksiä USA:n pääkaupungissa, muiden SUSI-ohjelmien jäsenten tapaamista sekä jännitystä Capstone-projektien esittämisestä. Ennen kaikkea viimeinen viikko kuitenkin täyttyi yhdessäolosta ja toiveista siitä, ettei tarvitsisi jättää uusia ystäviä ja palata takaisin Eurooppaan.

 

Koska vain uudestaan

Oli hienoa, miten paljon meidän opiskelijoiden erilaisia taustoja ja kokemuksia arvostettiin ja osattiin käyttää hyödyksi ohjelman aikana. En olisi uskonut kuinka paljon opimme toisiltamme vain viidessä viikossa. Näin jälkikäteen on mahtava huomata, kuinka paljon olen itse kehittynyt, ja kuinka hyvä maailmanlaajuinen verkosto minulla nyt on. En ikinä tule unohtamaan  kokemiani asioita, enkä etenkään niitä ihania ihmisiä, jotka tapasin. Loppuun vielä lause, joka tuo yhteen kaiken ohjelman aikana oppimamme:

 

Leadership is not the position you hold, it’s the difference you make.

 

Julia Lastunen
Kirjoittaja opiskelee sosiologiaa HUMAK-ammattikorkeakoulussa ja vietti kesällä 2016 viisi viikkoa Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe on Civic Engagement-stipendiaattina South Carolina Universityssä.