Civic Engagement

Tältä sivulta löydät ohjelmaan osallistujien kirjoittamia artikkeleita heidän SUSI-kokemuksestaan.

The Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe on Civic Engagement eli elämäni parhaat viisi viikkoa

Tätä viiden viikon kokemusta on mahdotonta yrittää saada mahtumaan lyhyeen tekstiin. Enintään 500 sanan ja muutaman kuvan sijasta antaisin mieluummin 500 kuvaa ja muutaman sanan. “Best time ever”. The Study of the U.S. Institute, eli kavereiden kesken SUSI, on jotain mitä voin suositella ihan jokaiselle. Asuimme ja elimme arkea 22 eurooppalaisen yliopisto-opiskelijan voimin Etelä Carolinan yliopiston kampuksella Columbiassa, Etelä Carolinan pääkaupungissa. SUSI-porukkamme koostui monen eri alan opiskelijoita: suurin osa opiskeli lakia tai kansainvälistä politiikkaa tms, mutta mahtui sinne lääke- ja kasvatustieteidenkin (allekirjoittanut) opiskelijoita! Asuntoloissa asuessamme meistä muodostui tiivis perhe ja monia lämpimiä ystävyyssuhteita solmittiin viikkojen aikana. 70% meistä ei ollut koskaan kokannut tai pessyt pyykkiä (allekirjoittanut ei sisälly tähän prosenttiosuuteen), joten koimme monia hauskoja hetkiä yhdessä ihmetellessämme sekä selättäessämme itsekseen asumisen haasteita.

Meidän SUSI-ohjelmamme painottui yhteiskunnallisen vaikuttamisen tarkasteluun niin teorian kuin käytännönkin tasolla. Luokkahuoneessa saimme etuoikeuden nauttia paikallisten professoreiden ja yhteisöjen vaikuttajien kuten pormestarin ja nuorisovankilan opettajan puheenvuoroista. Kävimme mielenkiintoisia ja välillä kiivaitakin keskusteluja politiikasta, ihmisoikeuksista, maahanmuutosta, rotukysymyksistä sekä siitä miten parantaisimme omia yhteisöjämme sekä tietenkin maailmaa. Vapaaehtoistyön kautta saimme monia hienoja mahdollisuuksia auttaa paikallista yhteisöämme Columbiassa: kävimme muun muassa auttamassa Habitat for Humanityn omakotitalon rakennustyömaalla, pussittamassa ruokaa Harvest Hope Foodbankilla sekä vietimme aamupäivän Boys and Girls Clubin lasten kanssa leikkien ja pelaten. Opiskelun ja vapaaehtoistyön tekemisen ohessa vietimme 4th of Julyta perinteisessä baseball-ottelussa sekä markkinoilla, melomassa Saluda-joella, patikoimassa Blue Ridge-vuorilla Pohjois-Carolinassa. Ajoimme minibusseilla idylliseen Charlestoniin Atlantin rannalle sekä Charlotteen Pohjois-Carolinan puolelle tutustumaan ”uuden etelän” taloudelliseen keskukseen. Pelasimme myös paljon jalkapalloa, sitä eurooppalaista versiota, asuntoloiden viereisellä urheilukentällä muiden opiskelijoiden kanssa.


Vietimme neljä viikkoa Columbiassa ja siinä ajassa siitä muodostui meidän SUSI-perheemme koti. Viimeisen viikon vietimme pohjoisessa. Teimme aikamatkan läpi Yhdysvaltain historian: ajoimme ensin siirtomaatyyliseen Williamsburgiin, (Virginia), sieltä Philadelphiaan (Pennsylvania), jossa tutustuimme vallankumouksen ja itsenäistymisen aikoihin ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä bussimme saavutti Washington D.C:n. Siellä tapasimme muiden SUSI for Student Leaders from Europe ryhmien edustajat (Environmental Issues ja Social Entrepreneuship). Esittelimme toisillemme Capstone-projektimme. Capstone-projektien inspiraationa toimi joku kotiyhteisöjemme epäkohta, joihin halusimme puuttua. Projektin tekeminen opetti paljon muun muassa budjetin laatimisesta. Vietimme laatuaikaa tutustuen paikallisiin nähtävyyksiin pyöräillen. Kotiinlähdön aika koitti aivan liian pian ja itkien halasimme hyvästit toisillemme luvaten, että tapaisimme pian uudestaan!

Tämä ohjelma antoi meille mahdollisuuden tutustua amerikkalaiseen kulttuuriin, historiaan ja etenkin näin etelässä, myös rotukysymyksiin, aivan lähietäisyydeltä. Amerikkalaiset tutorimme olivat korvaamaton apu silloin, kun piti löytää kunnollinen ruokakauppa tai selvittää miten amerikkalainen pankkiautomaatti toimii. Kokemus ei kuitenkaan olisi ollut mitään ilman kanssaeurooppalaisia ja heidän avoimuuttaan jakaa kokemuksiaan sekä ajatuksiaan ja myös vastaanottaa sekä hyväksyä eriäviä mielipiteitä ja oppia uutta.Viiden viikon aikana opin paljon uutta esimerkiksi amerikkalaisesta politiikasta ja historiasta. Museot, joissa vierailimme konkretisoivat asioita ja tapahtumia paljon paremmin kuin pelkkä kirjoitettu teksti. Oli hienoa nähdä kuinka toimivaksi ja helpoksi vapaaehtoistyön tekeminen oli järjestetty Etelä Carolinan yliopistossa. Joka kuukausi yhtenä lauantaina yliopisto antaa opiskelijoilleen mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä. Yliopisto on järjestänyt bussikyydityksen ja lounaan, joten opiskelijoiden täytyy vain aamulla ilmaantua paikalle ja päättää mihin bussiin hyppäävät, haluavatko he tänään maalata taloa vai jakaa ruokaa. Minusta olisi hienoa, jos Suomeen saataisiin samantyylistä yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa korkeakoulujen kampuksille ja miksei tätä voisi tuoda jo lukioon ja peruskouluunkin. Toivon, että tulevassa ammatissani luokanopettajana pääsen hyödyntämään Yhdysvalloissa opittuja tietoja ja taitoja.

Kuten otsikko jo kertoo, vietin elämäni parhaat viisi viikkoa Yhdysvalloissa ja tästä mahdollisuudesta olen kiitollinen Fulbrightille, FHI360:lle, U.S. Department of State:lle sekä Etelä Carolinan yliopistolle!
 

Ronja Salo
Kirjoittaja on Tampereen Yliopistossa opiskeleva kasvatustieteiden ylioppilas sekä tuleva luokanopettaja ja vietti kesällä 2018 viisi viikkoa Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe on Civic Engagement-stipendiaattina South Carolina Universityssä.

 

Minun SUSI-kokemukseni

Kun 22 opiskelijaa eri puolilta Eurooppaa lähtee Yhdysvaltoihin opiskelemaan kansalaistoimintaa,  ei voida välttyä uusien asioiden näkemiseltä, kokemiselta ja oppimiselta. Luentoja, puhujia, keskusteluja, aktiviteetteja, vierailuja, vapaaehtoistyötä ja paljon muuta. Tämä on lyhyt kuvaus siitä, mitä viiden viikon mittainen Study of the United States Institutes for Student Leaders from Europe on Civic Engagement –ohjelmamme piti sisällään.

Osallistavia luentoja, vaihtelevia aiheita ja laajoja projekteja

Ohjelman ensimmäiset neljä viikkoa vietimme opiskellen Etelä-Carolinan yliopistossa, ja asuimme yliopiston kampuksella. Tänä aikana meillä oli muun muassa osallistavilla aktiviteeteilla ja mitä vaihtelevimmilla puhujilla höystettyjä luentoja. Välillä luokassa saattoi lentää ilmapalloja, kuulua railakasta musiikkia tai olla käynnissä keskittynyttä muovailuvahan käsittelyä. Yleensä luentojen aikana aloittamamme intensiiviset keskustelut saivat iltaisin jatkoa asuntolamme takapihalla. Saatoimme päästä niin syvälle käsiteltyihin aiheisiin, ettei tavallinen opetus voi antaa samaa määrää tietoa ja ymmärrystä. Ensimmäisten viikkojen aiheet vaihtelivat demokratiasta ja USA:n historiasta projektinhallintaan, monimuotoisuuteen ja  johtajuuteen.

Itse koin todella tärkeäksi puheet johtajuudesta, eri johtamistyyleistä ja johtajien ominaisuuksista. Teimme erilaisia testejä ja kokeiluja ymmärtääksemme omia luonteenpiirteitämme ja minkälaisia johtajia olemme. Osa näistä oli yllätyksellisiä. Opimme paljon uutta itsestämme. Itse sain esimerkiksi tietää olevani sisäänpäin suuntautuneempi kuin mitä olin kuvitellut, tosi muiden mielestä tämä johtui vain ja ainoastaan siitä, että olen suomalainen.

Saimme myös heti ohjelman alussa ohjeet suuriin projekteihin, joita kutsuimme Capstone-projekteiksi. Projektit toteutettiin pienissä ryhmissä ja niitä tehtiin koko ohjelman ajan. Lopuksi ne esitettiin suurelle yleisölle Washington D.C:ssä. Oman ryhmäni projektin nimeksi tuli #MakeSchoolHot, jonka tarkoituksena on vähentää koulupudokkaiden määrää luomalla mahdollisuuksia tarjoava koulun ulkopuolinen ohjelma. Projektien tekeminen oli yksi tärkeimpiä oppimisalustoja ohjelman aikana, sillä kävimme läpi kaikki SMART-tavoitteista projektin hallintaan ja toteuttamiseen vaadittaviin tekijöihin.

Vierailuja, vapaaehtoistyötä ja matkustamista

Emme viettäneet läheskään kaikkea aikaamme yliopistolla. Vierailimme esimerkiksi eri järjestöissä, museoissa ja amerikkalaisten kodeissa. Saimme tehdä vapaaehtoistyötä muun muassa pitämällä iltapäivän vähävaraisten lasten kerhossa, lajittelemalla ruokaa ruokapankki Harvest Hope Food Bankissa sekä tekemällä lakkeja EEG – potilaille epilepsiayhdistys SAFE:ssa. Vaikka liikuimme paljon eri paikoissa ja ohjelmaa oli paljon, ehdimme silti suunnitella omaa ohjelmaa vapaa-ajallemme.

Viimeisellä viikolla jätimme hyvästit Etelä-Carolinalle, ja lähdimme ajamaan Philadelphian kautta Washington DC:hen. Viikkoon mahtui matkalauluja bussissa, vaarallista pyöräilyä ympäri Philadelphiaa, nähtävyyksiä USA:n pääkaupungissa, muiden SUSI-ohjelmien jäsenten tapaamista sekä jännitystä Capstone-projektien esittämisestä. Ennen kaikkea viimeinen viikko kuitenkin täyttyi yhdessäolosta ja toiveista siitä, ettei tarvitsisi jättää uusia ystäviä ja palata takaisin Eurooppaan.

 

Koska vain uudestaan

Oli hienoa, miten paljon meidän opiskelijoiden erilaisia taustoja ja kokemuksia arvostettiin ja osattiin käyttää hyödyksi ohjelman aikana. En olisi uskonut kuinka paljon opimme toisiltamme vain viidessä viikossa. Näin jälkikäteen on mahtava huomata, kuinka paljon olen itse kehittynyt, ja kuinka hyvä maailmanlaajuinen verkosto minulla nyt on. En ikinä tule unohtamaan  kokemiani asioita, enkä etenkään niitä ihania ihmisiä, jotka tapasin. Loppuun vielä lause, joka tuo yhteen kaiken ohjelman aikana oppimamme:

 

Leadership is not the position you hold, it’s the difference you make.

 

Julia Lastunen
Kirjoittaja opiskelee sosiologiaa HUMAK-ammattikorkeakoulussa ja vietti kesällä 2016 viisi viikkoa Study of the U.S. Institutes for Student Leaders from Europe on Civic Engagement-stipendiaattina South Carolina Universityssä.