Tietoa Fulbright Centerin Undergraduate Grants -ohjelman stipendiaateille

Yhdysvaltalaisissa yliopistoissa opiskelevilla tulee olla voimassa oleva yliopiston hyväksymä sairaus- ja tapaturmavakuutus. Huolehdi myös että matkatavaravakuutuksesi on voimassa.

 

Ohjelman toimijoiden roolijako

Sinut on valittu Fulbright Centerin Undergraduate Grants -ohjelmaan. Ohjelma on Suomen Fulbright Centerin oma stipendiohjelma, jonka rahoittaa Suomen ja Yhdysvaltain stipenditoiminnan Tukisäätiö. Fulbright Centerin johtokunta Suomessa päättää kaikista Fulbright Centerin Undergraduate-stipendeistä. Undergraduate-ohjelma ei ole osa maailmanlaajuista Fulbright-ohjelmaa vaan olet nimenomaan Fulbright Centerin stipendiaatti.

Ennen Yhdysvaltoihin lähtöäsi Fulbright Center ohjaa ja neuvoo sinua valmisteluissa.

Ohjelman etuudet

Tuki- ja neuvontapalvelut Suomessa:

  • Yhden päivän orientaatiokoulutus keväällä ennen lähtöä. Lähtöorientaatiossa käsitellään mm. verotukseen, sosiaaliturvaan, viisumeihin ja yhdysvaltalaiseen yliopistomaailmaan opiskeluympäristönä liittyviä kysymyksiä. Orientaation aikana stipendiaateilla on myös mahdollisuus kysellä aikaisemmilta stipendiaateilta kokemuksia Yhdysvalloissa asumiseen liittyvistä käytännön asioista, mm. yliopistokulttuurista ja asuntoasioista. (Fulbright Center kattaa stipendiaatin matkakulut orientaatioon etukäteen sovitulla tavalla).
  • FC:n palvelusivut verkossa www.fulbright.fi
  • Kirjallinen orientaatio- ja neuvontamateriaali
  • FC:n ja CIMOn yhteisen Tietosilta-palvelun aineisto stipendiaattien käytettävissä ja lainattavissa joustavasti
  • Henkilökohtainen neuvonta hakuvaiheessa, ennen lähtöä ja koko stipendikauden ajan

Partial Renewal Grants

  • Edun arvo esim. $1 000–4 000
  • Opiskelijoille, jotka jatkavat opintojaan Yhdysvalloissa alkuperäisen stipendivuoden jälkeen

Fulbright-verkosto

  • Yli 250 000 stipendiaatin maailmanlaajuinen verkosto
  • Paikallinen Fulbright-stipendiaattien verkosto omalla paikkakunnalla ja isäntäyliopistossa

Fulbright-stipendin tuoma lisäarvo urakehitykselle

  • Stipendi kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu

Alumnitoiminta

Stipendidokumentit

Saat orientaatiopäivänä luettavaksesi ja allekirjoitettavaksesi Terms of Award and Acceptance of Grant dokumentin. Hyväksymällä dokumentissa olevat Fulbright Center’s Undergraduate Grants –ohjelman ehdot otat stipendin vastaan ja sinusta tulee Fulbright Centerin stipendiaatti. Dokumentista on kaksi identtistä kopiota, jotka molemmat allekirjoitat. Toinen kopio jää itsellesi, toinen Fulbright Centeriin. Säilytä oma dokumenttisi ja ota se mukaan viisumihaastatteluun. Yhdysvaltoihin matkustaessasi pidä dokumentti käsimatkatavaroissa ja varaudu esittämään se maahantulotarkastuksessa. Säilytä dokumentti huolella, sillä tarvitset sitä myös Yhdysvalloissa olosi aikana todistuksena stipendirahoituksestasi mm. pankkitiliä avatessasi.

Viisumisäännöt ja viisumin anominen

Koko kandidaatin tutkintoa tekemään lähtevien Fulbright Centerin Undergraduate-stipendiaattien viisumikategoria on F-1 eli opiskelijaviisumi (”F”-kategoria on tarkoitettu akateemisiin opintoihin). Yliopistojen ja korkeakoulujen vaihto-ohjelmiin lähtevillä undergraduate-stipendiaateilla viisumikategoria voi olla myös J-1 eli vaihtovierailuviisumi (exchange visitor visa).

F-1-viisumi

Ilmoitettuasi yliopistolle ottavasi sinulle myönnetyn opiskelupaikan vastaan, yliopisto kirjoittaa sinulle I-20-lomakkeen (Certificate of Eligibility for Non-immigrant (F-1) Student Status) ja lähettää sen sinulle postitse.

Viisumin anominen Yhdysvaltain suurlähetystöstä

Viisuminhakuprosessiin kuuluu englanninkielinen haastattelu Helsingissä sijaitsevassa Yhdysvaltain suurlähetystössä. Saatuasi I-20-lomakkeen varmista, että sinulla on koossa kaikki viisuminhankintaan vaadittavat dokumentit ja varaa aika viisumihaastatteluun Yhdysvaltojen suurlähetystön kotisivulta.

Viisumihakemuslomake (DS-160) täytetään verkossa. Lomaketta ei tarvitse täyttää kokonaan yhdellä istunnolla. On suositeltavaa aloittaa DS-160-lomakkeen täyttäminen hyvissä ajoin, jotta lomake on valmis silloin, kun saat I-20-lomakkeen yliopistoltasi. Älä kuitenkaan lähetä (submit) hakemusta ennen kuin olet kirjannut viisumihakemukseen kaikki tiedot.

Viisumianomus (DS-160-lomake) kaikkine vaadittuine liitteineen jätetään konsulaattiin haastattelussa. Katso ajantasaiset viisuminhakutiedot ja tarkat ohjeet viisuminhakuprosessista ja tarvittavista dokumenteista ustraveldocs -sivustolta. Noudattamalla ohjeita viisumin haun tulisi sujua ongelmitta. Yhdysvaltain suurlähetystön asiakaspalvelun yhteystiedot.

Saapuminen Yhdysvaltoihin

Matkustaessasi F-1-viisumilla ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin voit saapua maahan aikaisintaan 30 päivää ennen opintojesi alkamista. Tarkista opintojen/ohjelman  alkamispäivämäärä huolellisesti I-20-lomakkeesta ennen kuin varaat lennot. Maahantuloviranomainen voi evätä maahanpääsysi, mikäli saavut Yhdysvaltoihin yli 30 päivää I-20-lomakkeeseen merkittyä opintojen alkamispäivää aiemmin. 30 päivän sääntö koskee ainoastaan niitä opiskelijoita, jotka saapuvat Yhdysvaltihin F-1-viisumilla ensimmäistä kertaa. Myöhemmin opintojesi aikana voit palata Yhydsvaltoihin milloin tahansa viisumin voimassaoloaikana.

Työskentely F-1-viisumilla

Ensimmäisen opintovuoden aikana F-1-viisumilla voi työskennellä enintään 20 tuntia viikossa yliopiston kampusalueella. Joissakin tapauksissa työskentely kampuksen ulkopuolella saattaa olla mahdollista ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Näistä mahdollisuuksista voi tiedustella tarkemmin Yhdysvalloissa omasta yliopistosta.

J-1-viisumi

Ilmoitettuasi yliopistolle ottavasi sinulle myönnetyn opiskelupaikan vastaan, yliopisto kirjoittaa sinulle DS-2019-lomakkeen ("Certificate of Eligibility for a Exchange Visitor (J-1) Status") ja lähettää sen sinulle postitse.

Viisumin anominen Yhdysvaltain suurlähetystöstä

Viisuminhakuprosessiin kuuluu englanninkielinen haastattelu Helsingissä sijaitsevassa Yhdysvaltain suurlähetystössä. Saatuasi DS-2019-lomakkeen varmista, että sinulla on koossa kaikki viisuminhankintaan vaadittavat dokumentit ja varaa aika viisumihaastatteluun Yhdysvaltojen suurlähetystön kotisivulta.

Viisumihakemuslomake (DS-160) täytetään verkossa. Lomaketta ei tarvitse täyttää kokonaan yhdellä istunnolla. On suositeltavaa aloittaa DS-160-lomakkeen täyttäminen hyvissä ajoin, jotta lomake on valmis silloin, kun saat DS-2019-lomakkeen yliopistoltasi. Älä kuitenkaan lähetä (submit) hakemusta ennen kuin olet kirjannut viisumihakemukseen kaikki tiedot.

Viisumianomus (DS-160-lomake) kaikkine vaadittuine liitteineen jätetään konsulaattiin haastattelussa. Katso ajantasaiset viisuminhakutiedot ja tarkat ohjeet viisuminhakuprosessista ja tarvittavista dokumenteista ustraveldocs -sivustolta. Noudattamalla ohjeita viisumin haun tulisi sujua ongelmitta.

Saapuminen Yhdysvaltoihin

Matkustaessasi J-1-viisumilla ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin voit saapua maahan aikaisintaan 30 päivää ennen opintojesi alkamista. Tarkista opintojen/ohjelman  alkamispäivämäärä huolellisesti DS-2019-lomakkeesta ennen kuin varaat lennot. Maahantuloviranomainen voi evätä maahanpääsysi, mikäli saavut Yhdysvaltoihin yli 30 päivää DS-2019-lomakkeeseen merkittyä opintojen alkamispäivää aiemmin. 30 päivän sääntö koskee ainoastaan niitä opiskelijoita, jotka saapuvat Yhdysvaltihin J-1-viisumilla ensimmäistä kertaa. Myöhemmin opintojesi aikana voit palata Yhydsvaltoihin milloin tahansa viisumin voimassaoloaikana.

Työskentely J-1-viisumilla

Vaihtovierailija-viisumilla on mahdollisuus työskennellä yliopiston kampusalueella korkeintaan 20 tuntia viikossa.

Stipendin maksaminen

Fulbright Centerin Undergraduate -stipendi voidaan maksaa ennen Yhdysvaltoihin lähtöä suomalaiselle tilille tai Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen yhdysvaltalaiselle tilille. Ilmoita Fulbright Centeriin  toivomastasi maksuaikataulusta. Stipendin siirtyminen tilillesi voi kestää joitakin päiviä, joten ilmoitathan toivomastasi maksuaikataulusta hyvissä ajoin, viimeistään kahta viikkoa ennen kuin haluat stipendin tilillesi.

Jos haluat stipendin yhdysvaltalaiselle tilillesi, toimita yhdysvaltalaiset pankkitilitietosi heti tilin avattuasi Fulbright Centeriin pankki- ja yhteystietolomakkeella (PDF).