Vuosi 1960 Illinoisissa

Antero Aarvala

Northwestern University
City Planning, Traffic and Transportation
1960-1961

Tiistaina 9. elokuuta 1960 klo 13.25 lähti lentokone kohti Kööpenhaminaa vieden joukon stipendiaatteja opiskelemaan USA:ssa. Kastrupin lentikentälle kone laskeutui klo 14.00 paikallista aikaa. Jatkoyhteys oli merkitty klo 18.00 suihkukoneella, joten neljän tunnin ajan oli mahdollista tutustua tanskalaiseen lentoasemaan ennen Atlantin ylitystä. Mutta lentokoneeseen siirtymisen sijasta meidät stipendiaatit pistetttin paikalliseen bussiin ja vietiin Kööpenhaminan ulkopuolella olevaan ravintolaan illalliselle. Syykin tähän menettelyyn selvisi, kun saatiin tietää, että amerikkalaisille turisteille oli annettu meidän lentopaikat. Illallisen jälkeen meidät tuotiin takaisin Kastrupin lentokentälle, josta potkurikone lähti klo 22.30 eli 4½ tuntia alkuperäistä aikataulua myöhemmin. Perillä olimme seuraavana päivänä klo 9.45 paikallista aikaa. Lento oli kestänyt 16 tuntia 15 minuuttia, johon sisältyi 40 minuutin välilasku Glasgowissa. Tunsi kyllä istuneensa lentokoneessa, kun suihkukoneella olisi päässyt perille lähes puolta nopeammin.

Northwestern University (Evanston Illinois) oli opiskelupaikkani 1960-61. Pääaineeni olivat City Planning ja Traffic and Transportation. Näiden alojen opiskelusta oli hyötyä palattuani Suomeen. Opiskeluani varten USA:ssa olin saanut vapaata Helsingin metrotoimistosta, joten palasin sinne entisiin tehtäviini suunnitteluinsinöörinä. Pari vuotta myöhemmin pääsin liikenneinsinööriksi Helsingin kaupungin kiinteistövirastoon, josta v.1964 siirryin vasta perustettuun kaupunkisuunnitteluvirastoon liikennettä koskevien tehtävien hoitamiseen.

Kun USA:sta palattuani saatoin päätökseen kesken jääneet opintoni Helsingin yliopiston Valtiotieteellisessä tiedekunnassa aina valtiot.lis.-tutkintoon asti, oli ilmeisesti kaikilla tutkinnoillani merkitystä tultuani valituksi liikenneministeriön osastopäälliköksi 1.7.1970 alkaen. Siitä tehtävästä siirryin eläkkeelle päivälleen 18 vuotta myöhemmin eli 1.7.1988.

Oppikoulussa luin lyhyen englannin, mutta pitkän saksan, joten englanninkielen taitoni koheni huomattavasti USA:ssa opiskellesani. Niinpä liikenneministeriössä jouduin usein osallistumaan ulkomailla järjestettyihin kokouksiin ja seminaareihin sekä laatimaan niihin raportteja kuin myös tekemään niiden päätyttyä selostukset tai yhteenvedot.

Jo USA:ssa ollessani liityin sikäläiseen liikenneinsinööriyhditykseen (ITE eli Institute of Transportation Engineers) opiskelijajäseneksi. Monien vuosien jälkeen nyt olen ainaisjäsen ja kaiketi ainoa Suomesta.

Sunnuntaina 26. elokuuta 1961 klo 11.30 lähti laiva New Yorkista Kööpenhaminaan, jossa se oli seuraavana sunnuntaina eli 3.syyskuuta. Yön nukuin Kööpenhaminassa ja maanantaina matka jatkui lentokoneella Helsinkiin, jonne se laskeutui klo 13.25 ja niin oli stipendiaatin opiskeluaika USA:ssa ohi.

Julkaistu Fulbright Center News -lehdessä 2/2008