Tietoa FLTA-stipendiaateille

Huom!

Muista ottaa Yhdysvaltoihin mukaan opintorekisteriotteesi ja tutkintotodistuksesi. Isäntäyliopisto yleensä pyytää todistuksia nähtäväksi.


Comments from FLTA Alumni

Kannattaa selvittää oman esimiehen kansa työtehtävät tarkkaan ennakkoon, jotta tiedät mitä odottaa oman työnkuvasi suhteen.
FLTA grantee 2016-2017


My host department was big, and we were more than 10 grad students sharing an office.
FLTA grantee 2012-2013


One thing I found a bit dissapointing was the lack of courses on Linguistics that would have been suitable for me. The Linguistics taught at my host university is a quite different from the Linguistics taught in Finland, and in Europe more generally.
FLTA grantee 2012-2013


IIE:n stipendiaateille myöntämä matkaraha FLTA-workshoppiin on veronalaista tuloa. Stipendiaatin ei käsittääkseni itse tarvitse tuota veroa maksaa, mutta IIE:n veroasioita hoitava GRANTAX tarvitsee veron maksamista varten stipendiaatin valtuutuksen ja joitakin tietoja. IIE otti minuun sähköpostitse yhteyttä ja antoi ohjeet lomakkeiden täyttämiseen ja muita tietoja varten. IIE pyysi minua

 • rekiströitymään sivustolle, johon IIE:ltä tulee linkki ja täyttämään siellä vaaditut tiedot (mm. maahantulopäivä ja lähtöpäivä, osoite Yhdysvalloissa jne.)
 • täyttämään ja skannaamaan IIE:lle heidän lähtettämänsä lomakkeet

Yhteen lomakkeeseen vaaditaan julkisen notaarin vahvistus siitä, että lomakkeen on täyttänyt se henkilö, jonka allekirjoitus siinä on. Vahvistuksen saa maistraatista, jonne tulee ottaa mukaan passi tai muu henkilökortti. Itselläni oli mukana myös IIE:ltä tulleet englanninkieliset ohjeet lomakkeen täyttämiseksi. Notaarin vahvistus maksoi 8 euroa. Lomakkeissa kysytään IIE:n antamaa Grantee Identification -numeroa ja amerikkalaista sosiaaliturvatunnusta (Social Security Number), joten ne on hyvä pitää tallessa myös Suomeen palattua. IIE vaatii kopion Social Security -kortista eli myös kortti on hyvä pitää tallessa.
FLTA grantee 2012-2013

 

Suomen kielen ja kulttuurin opetus yhdysvaltalaisissa yliopistoissa

Suomen kieltä ja kulttuuria voi nykyisin opiskella noin kymmenessä yhdysvaltalaisessa yliopistossa. FLTA-stipendiaattia hakevat yhdysvaltalaiset yliopistot julkaistaan vuosittain FLTA-ohjelman hakuohjesivulla syksyn aikana. Suomalaisia FLTA-stipendiaatteja on ollut mm. seuraavissa yliopistoissa:

 • Columbia University, New York, N.Y.
 • Indiana University, Bloomington, IN
 • University of California, Berkeley CA
 • University of Minnesota, Minneapolis MN
 • University of Wisconsin, Madison WI
 • University of Washington, Seattle WA

Kurssien suorittaminen FLTA-kauden aikana

FLTA-lukuvuoden aikana stipendiaatilla on oikeus suorittaa maksuttomasti neljä yliopistokurssia, kaksi syys- ja kaksi kevätlukukaudella. Kurssit sovitaan yhdessä yliopiston kanssa; ne voivat tapauskohtaisesti olla myös itsenäistä tutkimusta tai kursseille osallistumista ilman opintopisteitä (ns. audit). Yhden Yhdysvalloissa suoritettavista kursseista tulee jollain lailla sisältää opintoja Yhdysvaltojen yhteiskunnasta, historiasta tai kulttuurista, ns. American Studies. FLTA-stipendiaatin ei tarvitse maksaa yhdysvaltalaisessa yliopistossa lukukausimaksuja tai muita yliopistomaksuja.

Viisumin hankinta ja DS-2019-lomake

IIE kirjoittaa viisuminhakuun tarvittavan DS-2019-lomakkeesi. Lomakkeen kirjoittamista varten sinun tulee toimittaa Fulbright Suomi -säätiöön seuraavat asiakirjat:

 • Medical Form
 • Passikopio
 • Allekirjoitetut Fulbright Suomi -säätiön ja IIE:n Terms of Award -dokumentit.

Voit lähettä nämä asiakirjat sähköpostitse. Alla olevasta ohjelmakalenterista näet, milloin asiakirjojen toimittaminen on ajankohtaista.

IIE lähettää DS-2019-lomakkeesi Fulbright Suomi -säätiöön. Säätiön ohjelmakoordinaattorisi ilmoittaa sinulle DS-2019-lomakkeen saapumisesta, jolloin sovitaan, noudatko lomakkeen säätiöstä vai toivotko, että lomake lähetetään sinulle kirjattuna kirjeenä.

Stipendi ja sen maksaminen

FLTA-stipendiaattien stipendin maksaa Fulbright Suomi -säätiö, joka myöntää stipendin elinkustannuksiin Yhdysvalloissa. Stipendin suuruus määräytyy sijoituspaikan mukaan. Stipendi maksetaan dollareissa yhdysvaltalaiselle pankkitilille kahdessa yhtä suuressa erässä. Ensimmäinen erä maksetaan elokuun alussa ja toinen erä tammikuun alussa.

Ohjelmakalenteri

Tammi-/helmikuu

 • Stipendiaatti saa tietää valinnan yhteydessä yhdysvaltalaisen sijoitusyliopiston
 • TOEFL-testin suorittaminen
 • Stipendiaatti saa mm. tietoa tehtävistä tulevassa isäntäyliopistossa

Maaliskuu/huhtikuu

 • Lähetä Medical Form Fulbright Suomi -säätiöön. Voit lähettää lomakkeen sähköpostitse ja pitää itselläsi alkuperäisen kappaleen. Huomioi, että lääkärintodistus ei saa olla yli kuutta kuukautta vanhempi matkustaessasi Yhdysvaltoihin
 • Lähetä passikopio Fulbright Suomi -säätiöön. Voit lähettää passikopion sähköpostitse

Toukokuu

 • Kaikille seuraavan lukuvuoden Fulbright-stipendiaateille järjestettävä Pre-Departure orientaatioseminaaari ja stipendienjakotilaisuus kuun puolessa välissä
 • Stipendiaatit saavat tietää Yhdysvalloissa järjestettävän FLTA-orientaation ajankohdan ja paikan
 • Stipendiaatti saa allekirjoitettavakseen Fulbright Suomi -säätiön ja IIE:n Terms of Award -dokumentit

Kesä-/Heinäkuu

 • DS-2019-lomake saapuu IIE:lta. Fulbright Suomi -säätiö jatkolähetetään lomakkeen sinulle

Elokuu

 • FLTA-orientaatio Yhdysvalloissa

Syyskuu

 • Stipendin ensimmäinen erä maksetaan kuun alussa yhdysvaltalaiselle tilille

Marraskuu/joulukuu

 • Fulbright-FLTA-workshop Yhdysvalloissa.

Tammikuu

 • Stipendin toinen erä  maksetaan kuun alussa

IIE:n palvelut

Institute of International Education (IIE) hallinnoi FLTA-ohjelmaa Yhdysvalloissa. IIE on koonnut hyödyllistä tietoa Yhdysvaltoihin saapuville ja siellä jo oleville FLTA-stipendiaateille omalle sivustolleen. IIE:n sivuilta löytyy mm. tietoa viisumeista ja IIE:lle raportoinnista.

IIE:n orientaatiot ja workshopit

IIE järjestää kaikille heinä-elokuun aikana sarjan orientaatioita ympäri Yhdysvaltoja.  Jokainen FLTA-stipendiaatti osallistuu yhteen näistä orientaatioista.  Joulukuussa kaikki FLTA-stipendiaatit kootaan yhteiseen workshop-tapahtumaan, joka viime vuosina on järjestetty Washington DC:ssä.  Seuraavista linkeistä löytyy lähtöön ja stipendikauteen liittyvää tietoa ja IIE:n ohjeistusta sekä aikaisempien tapahtumien esityksiä.

Suomen kielen ja kulttuurin alan linkkejä