Samuli Simeliuksen kokemus Pre-academic-kurssista

Samuli SimeliusSamuli kuvassa oikealla
Vietin neljä viikkoa heinä-elokuun taitteessa Monterey Institute of International Studiessissa Fulbright English for Graduate Studies Pre-academic kurssilla. Kurssi oli pääpainoltaan jaettu kahteen: englannin kielen opetukseen ja tutustumiseen amerikkalaiseen kulttuuriin sekä akateemiseen maailmaan. Kielen opetuksessa keskityttiin kahteen asiaan: puhumiseen ja kirjoittamiseen. Pääpaino ei ollut kieliopissa tai sanojen pänttäämisessä, vaan kieltä pyrittiin käyttämään niin kuin graduate-vaiheen opiskelija sitä käyttää Yhdysvalloissa opiskellessaan. Tämä oli todella hyödyllistä, varsinkin puhumisen kannalta, koska suomalainen, ja ehkä yleisesti eurooppalainen opiskelu, ei painotu niin pitkälle keskusteluun kuin yhdysvaltalainen. Kurssi antoi hyvät eväät osallistua heti keskusteluun kursseilla varsinaisissa opinnoissani. Välillä ehkä turhankin innokkaasti.

Pre-academic-kurssi tarjosi monia mahdollisuuksia tutustua amerikkalaiseen kulttuuriin ja elämään, aina ihan amerikkalaisen perheen illallispöydästä puoluetoimistoon asti. Erilaista aktiviteettia oli runsaasti ja pitkästymiseen ei ollut aikaa. Ainoa miinus, jos sekään oikeasti sellainen on, liittyy majoitukseen, joka oli hiukan kaukana Montereyn keskustasta. Pitkien päivien jälkeen ei enää ollut virtaa lähteä tutustumaan kaupungin elämään. Muilta osin majoitus oli mainio ja hyvälaatuinen, löytyi jopa uima-allas. Asuinnossa oli neljä saman sukupuolen edustajaa, joista kaksi jakoi yhden makuuhuoneen. Lisäksi kurssi antoi stipendin, jolla pystyi maksamaan lennot ja ruokailut kurssin aikana. Omalta osaltani raha riitti ihan hyvin, enkä vältellyt ulkona syöntiäkään.

Parasta kurssissa oli muihin Fulbright-opiskelijoihin tutustuminen. Se avarsi maailmankuvaa ja avasi silmäni sille, kuinka monista eri paikoista ja olosuhteista ihmiset olivat saapuneet Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Yllättäen eurooppalainen arkeologian opiskelija ei kätkeytynyt massaan, toisaalta ei sitä tehnyt kukaan muukaan. Kurssilla syntyi monia elinikäisiä ystävyyssuhteita ja ryhmähenki oli loistava. Se loi uudessa maassa oleville opiskelijoille erinomaisen turvaverkon samassa tilanteessa olevista ihmisistä. Puolessa välissä Fulbright-vuottani voin ehdottomasti sanoa, että Pre-academic-kurssi oli eräs vuoteni kohokohdista ja suosittelen sitä lämpimästi kenelle tahansa.

 

Samuli Simelius
ASLA-Fulbright Graduate Grant 2012-2013

Arkeologia

 

Takaisin Tietoa Graduate-stipendiaateille -sivulle