Tietoa Fulbright Finland Undergraduate Grants -ohjelman stipendiaateille

Ohjelman toimijoiden roolijako

Sinut on valittu Fulbright Finland Undergraduate Grants -ohjelmaan. Ohjelma on Suomen Fulbright Suomi -säätiön oma stipendiohjelma, jonka rahoittaa Suomen ja Yhdysvaltain stipenditoiminnan Tukisäätiö. Fulbright Suomi -säätiön hallitus Suomessa päättää kaikista Fulbright Finland Undergraduate-stipendeistä. Undergraduate-ohjelma ei ole osa maailmanlaajuista Fulbright-ohjelmaa vaan olet nimenomaan Fulbright Suomi -säätiön stipendiaatti.

Ennen Yhdysvaltoihin lähtöäsi Fulbright Suomi -säätiö ohjaa ja neuvoo sinua valmisteluissa

Ohjelman etuudet

Tuki- ja neuvontapalvelut Suomessa:

  • Yhden päivän orientaatiokoulutus keväällä ennen lähtöä. Lähtöorientaatiossa käsitellään mm. verotukseen, sosiaaliturvaan, viisumeihin ja yhdysvaltalaiseen yliopistomaailmaan opiskeluympäristönä liittyviä kysymyksiä. Orientaation aikana stipendiaateilla on myös mahdollisuus kysellä aikaisemmilta stipendiaateilta kokemuksia Yhdysvalloissa asumiseen liittyvistä käytännön asioista, mm. yliopistokulttuurista ja asuntoasioista. (Fulbright Suomi -säätiö kattaa stipendiaatin matkakulut orientaatioon etukäteen sovitulla tavalla).
  • Fulbright Suomi -säätiön palvelusivut verkossa www.fulbright.fi
  • Kirjallinen orientaatio- ja neuvontamateriaali
  • Henkilökohtainen neuvonta hakuvaiheessa, ennen lähtöä ja koko stipendikauden ajan

Partial Renewal Grants

  • Edun arvo esim. USD 1 000–4 000
  • Opiskelijoille, jotka jatkavat opintojaan Yhdysvalloissa alkuperäisen stipendivuoden jälkeen

Fulbright Suomi -säätiön verkosto

  • Yli 6 100 alumnia
  • Paikallinen Fulbright Suomi -säätiön stipendiaattien ja alumnien verkosto omalla paikkakunnalla ja isäntäyliopistossa

Fulbright Suomi -säätiön stipendin tuoma lisäarvo urakehitykselle

  • Stipendi kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu

Alumnitoiminta

Stipendidokumentit

Fulbright Suomi -säätiö kirjoittaa sinulle Terms of Award and Acceptance of Grant -dokumentin, jonka mukaisesti stipendisi maksetaan. Dokumentin allekirjoitettuasi skannaa ja lähetä allekirjoitettu dokumentti Dropbox-kansion kautta Fulbright Suomi -säätiöön. Säilytä alkuperäinen dokumenttisi ja ota se mukaan viisumihaastatteluun. Yhdysvaltoihin matkustaessasi pidä dokumentti käsimatkatavaroissa ja varaudu esittämään se maahantulotarkastuksessa. Säilytä dokumentti huolella, sillä tarvitset sitä myös Yhdysvalloissa olosi aikana todistuksena stipendirahoituksestasi mm. pankkitiliä avatessasi.

Viisumisäännöt ja viisumin anominen

Koko kandidaatin tutkintoa tekemään lähtevien Fulbright Finland Undergraduate-stipendiaattien viisumikategoria on F-1 eli opiskelijaviisumi (”F”-kategoria on tarkoitettu akateemisiin opintoihin). Yliopistojen ja korkeakoulujen vaihto-ohjelmiin lähtevillä undergraduate-stipendiaateilla viisumikategoria voi olla myös J-1 eli vaihtovierailuviisumi (exchange visitor visa).

F-1-viisumi

Ilmoitettuasi yliopistolle ottavasi sinulle myönnetyn opiskelupaikan vastaan, yliopisto kirjoittaa sinulle I-20-lomakkeen (Certificate of Eligibility for Non-immigrant (F-1) Student Status) ja lähettää sen sinulle postitse.

Viisumin anominen Yhdysvaltain suurlähetystöstä

Viisuminhakuprosessiin kuuluu englanninkielinen haastattelu Helsingissä sijaitsevassa Yhdysvaltain suurlähetystössä. Saatuasi I-20/DS-2019-lomakkeen varmista, että sinulla on koossa kaikki viisuminhankintaan vaadittavat dokumentit ja varaa aika viisumihaastatteluun Yhdysvaltojen suurlähetystön kotisivulta.

Viisumihakemuslomake (DS-160) täytetään verkossa. Lomaketta ei tarvitse täyttää kokonaan yhdellä istunnolla. On suositeltavaa aloittaa DS-160-lomakkeen täyttäminen hyvissä ajoin, jotta lomake on valmis silloin, kun saat I-20/DS-2019-lomakkeen yliopistoltasi. Älä kuitenkaan lähetä (submit) hakemusta ennen kuin olet kirjannut viisumihakemukseen kaikki tiedot.

Viisumianomus (DS-160-lomake) kaikkine vaadittuine liitteineen jätetään konsulaattiin haastattelussa. Katso ajantasaiset viisuminhakutiedot ja tarkat ohjeet viisuminhakuprosessista ja tarvittavista dokumenteista ustraveldocs -sivustolta. Noudattamalla ohjeita viisumin haun tulisi sujua ongelmitta.

Saapuminen Yhdysvaltoihin

Matkustaessasi J-1-viisumilla ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin voit saapua maahan aikaisintaan 30 päivää ennen opintojesi alkamista. Tarkista opintojen/ohjelman  alkamispäivämäärä huolellisesti DS-2019-lomakkeesta ennen kuin varaat lennot. Maahantuloviranomainen voi evätä maahanpääsysi, mikäli saavut Yhdysvaltoihin yli 30 päivää DS-2019-lomakkeeseen merkittyä opintojen alkamispäivää aiemmin. 30 päivän sääntö koskee ainoastaan niitä opiskelijoita, jotka saapuvat Yhdysvaltihin J-1-viisumilla ensimmäistä kertaa. Myöhemmin opintojesi aikana voit palata Yhydsvaltoihin milloin tahansa viisumin voimassaoloaikana.

Yhdysvaltalaisissa yliopistoissa opiskelevilla tulee olla voimassa oleva yliopiston hyväksymä sairaus- ja tapaturmavakuutus. Huolehdi myös että matkatavaravakuutuksesi on voimassa.

Työskentely J-1-viisumilla

Suosittelemme olemaan yhteydessä yhdysvaltalaiseen yliopistoosi, mikäli olet kiinnostunut mahdollisuudesta työskennellä vaihtovierailija-viisumilla.

Stipendin maksaminen

Fulbright Suomi -säätiö maksaa stipendin yhdysvaltalaiselle pankkilitillesi yhtenä maksusuorituksena pian maahan saapumisesi jälkeen. Toimittaaksesi tilitietosi Säätiölle täytä pankki- ja yhteystietolomake heti tilin avattuasi ja lähetä se ohjelmakoordinaattorillesi. Huomioithan, että stipendin siirtyminen yhdysvaltalaiselle tilille voi kestää useita päiviä, yleensä vähintään viisi pankkipäivää.

Poikkeustapauksissa stipendi voidaan maksaa myös suomalaiselle tilille hieman ennen lähtöäsi, jos joudut esimerkiksi maksamaan lukukausimaksut jo ennen Yhdysvaltoihin saapumista. Jos toivot stipendin maksamista suomalaiselle tilille, ota yhteyttä ohjelmakoordinaattoriisi hyvissä ajoin, viimeistään kahta viikkoa ennen maksuajankohtatoivomustasi.