Two female students reading books and taking notes in a library

Associate-tutkinto

Kaksivuotinen Associate-tutkinto on undergraduate-tason tutkinto. Suomessa ei ole vastaavaa kaksivuotista yliopistollista tutkintoa, eikä sitä lueta hyväksi suomalaisissa korkeakouluissa. Associate-tutkinto on usein ammatillisesti suuntautunut tai muodostaa osan Bachelor-perustutkinnosta.

Kaksivuotista undergraduate-koulusta tarjoavista oppilaitoksesta community college on yleisin. On olemassa myös junior collegeja, jotka ovat usein yksityisiä.

Kaksivuotisessa collegessa suoritettavan tutkinnon nimi on joko Associate of Arts (A.A.) tai Associate of Science (A.S.)

Opinnot community collegessa tulevat yleensä huomattavasti huokeammiksi kuin yliopisto-opinnot. Transfer-ohjelmaan osallistuminen onkin yksi tapa säästää opintojen kustannuksissa.

Transfer-ohjelmat

Transfer-ohjelmissa (2+2) community collegessa suoritettu Associate-tutkinto voidaan lukea täysimääräisesti hyväksi opiskelijan siirtyessä jatkamaan opintojaan nelivuotiseen collegeen tai yliopistoon.

Community collegeista voi siirtyä jatkamaan opintoja vain niihin yliopistoihin, joiden kanssa oppilaitoksella on sopimus transfer-mahdollisuudesta. Yleisimpiä sopimukset ovat osavaltion julkisten ja lähialueiden oppilaitosten kesken. Tarkista siis etukäteen mihin yliopistoon valitsemastasi community collegesta voi jatkaa.

Osa ammatillisista Associate-tutkinnoista muodostaa oman kokonaisuutensa, joka ei kelpaa osaksi Bachelor-tutkintoa.

Oppilaitoksen valinta

Yhdysvalloissa on yli 1000 kaksivuotisia tutkintoja tarjoavaa collegea. Oppilaitoksen valintaan kannattaa käyttää reilusti aikaa, tutustu keräämiimme vinkkeihin.

Vaihtoehtoja pohtiessa on hyvä huomata, että community collegeissa ei aina ole mahdollista asua kampuksella. Apua asunnon etsintään voi tarvittaessa kysellä oppilaitosten asumis- tai kansainvälisten opiskelijoiden neuvojilta (housing office ja international office).

Hakeminen

Community collegeihin haetaan suoraan oppilaitoksen ohjeita noudattaen. Yleensä hakemuksen liitteeksi tarvitaan mm. TOEFL-kielitestin ja joissain tapauksissa SAT-tasotestin tulos.

Sisäänpääsykriteerit kaksivuotisiin oppilaitoksiin ovat yleensä alemmat kuin yliopistojen ja hakuajat jatkuvat usein pitkälle kevääseen.

Etsi community collegeja verkossa