Haku perustutkintoon

Tips for Applying to Universities in the United States

Hakemus ja hakuajat

Yhdysvalloissa haetaan yliopistoihin oppilaitoskohtaisesti - yhteishakua maassa eikä eri osavaltioissa ole. Jokainen yliopisto määrittää hakuaikansa itse ja ilmoittaa aikataulunsa verkkosivuillaan.

Verkosta löydät myös hakemukset ja tarkat hakuohjeet. Lähes kaikilla yliopistoilla on käytössään sähköinen hakemus.

Täytä hakemus huolellisesti, sillä puutteellisia hakemuksia ei aina käsitellä. Muista huolehtia, että myös kaikki liitteet ehtivät hakutoimistoon ennen hakuajan päättymistä.

Hakuvaihtoehdot

Yliopistot tarjoavat erilaisia hakuvaihtoehtoja. Kansainväliset opiskelijat hakevat tavallisesti yleisessä haussa, mutta on hyvä tietää mitä muut vaihtoehdot tarkoittavat.

 • Regular Decision
  Yleinen haku. Haulla on yleinen päättymispäivä, jonka jälkeen hakemukset arvioidaan. Hyväksymispäätöksen saatuasi, voit joko hylätä paikan tai ottaa sen vastaan. Hakuajat syksyllä alkaviin opintoihin päättyvät usein tammi-helmikuussa ja hyväksymispäätöksen saa tietää huhti-toukokuussa.
 • Rolling Admission
  Joillain yliopistoilla on jatkuva haku, jossa opiskelijoita hyväksytään sitä mukaan kun hakemuksia saapuu. Hyväksymispäätöksen saatuasi, voit joko hylätä paikan tai ottaa sen vastaan.
 • Early Decision
  Early Decision -haku tapahtuu viimeisen lukiovuoden syyslukukauden alussa ja hyväksymistiedon saa jo vuoden vaihteessa eli yli puolivuotta ennen opintojen alkua. Early Decision hakemuksen voi lähettää vain yhteen yliopistoon ja jos sinut hyväksytään, sinun on pakko ottaa paikka vastaan.
 • Early Action
  Aikaistettu haku, jossa opiskelupaikan saa tietää jo ennen yleisen haun päättymistä. Early Action -hakupaperit voi lähettää useampaan yliopistoon eikä se sido sinua mihinkään, toisin kuin Early Decision -haku.

Hakemuksen yleisimmät liitteet

 • Lukion päättötodistus ja ylioppilastutkintotodistus
  Kysy onnistuuko oikeaksi todistetun ja englanniksi käännetyn päättötodistuksen lähettäminen Yhdysvaltoihin suoraan lukiosi kansliasta. Voit myös etsiä virallisen kääntäjän kääntämään todistuksesi englanniksi. Ylioppilastutkintolautakunnalta saat virallisen englanninkielisen version ylioppilastutkintotodistuksestasi. Pyydä heitä lähettämään se suoraan amerikkalaiseen yliopistoon.
   
 • Kielitestitulos
  Yhtenä opiskelijavalinnan peruskriteereinä käytetään Yhdysvalloissa yleisesti standardoituja kieli- ja tasotestejä. Jos et puhu äidinkielenäsi englantia, vaaditaan sinulta hakemuksen liitteeksi ainakin kielitestitulos. Tulokset pitää lähettää yliopistoon suoraan testinomistajalta väärennöksien välttämiseksi. Englannin kielen testiä ei aina vaadita IB-opiskelijoilta, tarkista tämä kuitekin yliopistosta, jonne olet hakemassa.
 • Tasotestitulos
  Yleisin käytössä oleva tasotesti on Scholastic Assesment Test eli SAT. Tasotestitulosta ei vaadita kaikkiin yliopistoihin, mutta monissa se on tärkeä osa hakemusta. SAT-testi mittaa kriittistä lukutaitoa, matemaattisia taitoja sekä kirjoitustaitoa. Testiin valmistautumiseen kannattaa varata aikaa.
   
 • Suosituskirjeet
  Suosituskirjeen voit pyytää opettajalta ja/tai opetusohjaajalta, joka tuntee sinut ja opiskelumenestyksesi. Jos suosittelija ei tunne sinua hyvin, kerro hänelle suunnitelmistasi ja toiveistasi kirjeen suhteen.
   
 • Hakuessee
  Essee on tilaisuutesi kertoa suunnitelmistasi, tavoitteistasi ja siitä miksi haluat juuri valitsemaasi yliopistoon. Noudata annettua ohjeistusta niin aiheessa kuin esseen pituudessakin.
   
 • Opintosuunnitelma
  Study plan tai personal statement. Voi olla yhdistetty esseen kanssa.
   
 • Rahoitusselvitys
  Opintojen rahoitussuunnitelma. Kerro yliopistolle miten olet suunnitellut rahoittavasi opintosi. Liitä mukaan kaikki jo olemassa olevat todisteet varojen olemassa olosta.
   
 • Taidealoille mahdollisesti porfolio
  Näyte aiemmista töistä. Tanssijoilta esimerkiksi video ja laulajilta äänite.
   
 • Financial aid -hakemus
  Jos haet yliopistolta rahoitusta, sille voi olla oma hakemuksensa ja erillinen hakuaika!
   
 • Hakumaksu
  Hakemuksia ei käsitellä ennen kuin hakumaksu on maksettu. Maksu per yliopisto voi olla mitä tahansa ilmaisesta aina yli sataan dollariin. Maksun voi usein hoitaa luottokortilla.

Common Application

Common Application on noin 450 yliopiston käyttämä hakulomake perustutkinto-opintoihin. Tämän lisäksi yliopisto voi vaatia muita liitteitä (Common App Supplement).

Ohjeita hakijalle (pdf, englanniksi)

Ohjeita opoille / opettajille (pdf, englanniksi)
 

Valintaperusteet

Valintaperusteet vaihtelevat oppilaitoksesta toiseen. Yliopiston tavoiteena on saada kokonaiskuva hakijasta, joka muodostuu koulumenestyksen arvioinnista, mutta myös hakijan kirjoittaman esseen ja suosituskirjeiden myötä.

Yliopistot, joissa hakuaika jatkuu pidemmälle kevääseen

Useissa yliopistoissa hakuaika päättyy alkuvuodesta, mutta on paljon yliopistoja, joiden hakuajat jatkuvat aina kevääseen asti. Tässä muutama vinkki niiden löytämiseen.