Pankkitilin avaaminen

Pankkitilin avaaminen Yhdysvalloissa onnistuu yleensä melko vaivattomasti. Pankkitiliä avaamaan mennessä ota mukaan oma passi, tilille talletettavat rahat/matkashekit, (todiste Fulbright-stipendistä) sekä yliopiston kirjoittama hyväksymis- tai kutsukirje. Varmuuden vuoksi mukaan kannattaa ottaa myös vuokrasopimus. Checking account vastaa lähinnä suomalaista käyttötiliä. Siihen voi liittää paikallisen pankkikortin eli debit cardin sekä henkilökohtaisia shekkejä (personalized checks). Henkilökohtaisiin shekkeihin kirjataan shekin hankkijan nimi sekä yhteystiedot.

Pankkitilin avaaminen ei ole kaikissa tilanteissa välttämätöntä. Moni pärjää Yhdysvalloissa suomalaiseen pankkitiliin sidotulla Visa Electronilla sekä luottokortilla. Erityisesti silloin, jos on maksanut yhdysvaltalaisen vuokran asumiskuluineen etukäteen Suomessa, pankkitilin avaaminen ei ole välttämättä tarpeellista.

"Avaa pankkitili nopeasti ja yritä hoitaa itsellesi nopeasti pankkikortti, puhelin, kirjastokortti ja vastaavia. Näihin ei kannata käyttää päiväkausia vaan hoitaa nopeasti alta pois."
"Selvitä pankkien palvelut ennen kuin avaat pankkitilin. Esim. kuuluvatko tilisiirrot avaamaasi tiliin. Pienet vaihtoehtopankit saattavat vaikuttaa edullisilta, mutta heidän kanssaan operoiminen voi olla vaikeaa, jos sinun täytyy käyttää pankkitiliä monipuolisesti."

"Kannustan käyttämään yliopiston suosittelemaa pankkia, niin pankkiasiat hoituvat helpommin ja sujuvammin.
Kannattaa valita pankki jolla on automaatti esim. kampuksella tai jossain missä liikkuu, sillä muista automaateista nostaminen on maksullista. Automaatteihin voi myös tallettaa käteistä rahaa. Tilin avaaminen ei ole Fulbrighterille vaikeaa ja paikalliset laskut voi maksaa nettipankissa samaan tapaan kuin Suomessa."

Käteinen

Yhdysvaltoihin vietävää rahaa kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi matkashekkeinä. Vaihtoehtoisesti rahaa voi nostaa suomalaisella Visa Electron -kortilla, jolla saa Yhdysvalloissa käteistä useimmista pankkiautomaateista (ATM). Rahan siirtäminen pankkisiirtona yhdysvaltalaiselle tilille suomalaiselta tililtä on yleensä kallis vaihtoehto.

Maksaminen

Yhdysvalloissa on kymmeniä eri pankkeja, joista osa on pieniä paikallisia pankkeja. Suurimpia pankkeja ovat Bank of America, J.P. Morgan, Citibank ja Wells Fargo. Yhdysvalloissa ostoksia voi tehdä monessa paikassa Visa Electornilla suomalaisen luottokortin ja käteisen lisäksi. Shekkejä käytetään myös, mutta niitä käytetään enimmäkseen laskuja kuten vuokraa maksettaessa. Ainakin suurimmat yhdysvaltalaiset pankit tarjoavat asiakkailleen nettipankkipalvelun, jota voi myös käyttää monien laskujen maksamiseen. Yhdysvalloissa kaikki tahot eivät kuitenkaan hyväksy sähköisesti maksettuja laskuja, mistä johtuen shekkejä tarvitaan yhä usein. Laskun maksu shekillä tapahtuu lähettämällä se postitse tai viemällä allekirjoitettu shekki maksunperijälle.

Suurimmat haasteet olivat käytännön asioiden hoidossa, kuten laskujen maksamisessa. Useamman kerran jouduin turvautumaan shekkeihin, koska muut maksutavat eivät toimineet tai olisivat tulleet kohtuuttoman kalliiksi. - Fulbright Finland graduate student 2012-2013

Mietittävää

  • Paljonko rahaa tarvitaan? Paljonko rahaa mukaan?
  • Lukukausimaksut ja muut opiskelukustannukset, kirjat
    • Käytettyjä kirjoja on myös myynnissä, mutta kursseilla vaaditaan usein uusin painos. Osta silti kirjat vasta kun kurssi alkaa; voi olla että et loppupeleissä kirjaa tarvitsekaan.
  • Asuminen ja ruoka (Room and Board), muut elinkustannukset
  • Milloin maksut erääntyvät?
  • Rahaliikenne Suomesta
  • Amerikkalainen pankkitili
  • Juomarahan antaminen eli tipping Yhdysvalloissa