Tietoa ASLA-Fulbright Pre-Doctoral Research Fellows -stipendiaateille, väitelleille tutkijoille ja MCPD-stipendiaateille

Viisumin hankinta ja DS-2019-lomake

Alla olevaan listaan on koottu selvitys dokumenteista, jotka sinun tulee toimittaa Fulbright Suomi -säätiöön DS-2019 -lomakkeen hankkimista varten hyvissä ajoin ennen stipendikauden alkua Yhdysvalloissa. IIE:n kirjoittama DS-2019-lomake liitetään viisumihakemukseen. Viimeisen toimituspäivän noudattaminen on ehdottoman tärkeää, jotta saat viisumin ennen suunniteltua lähtöäsi.

Toimita kaikki seuraavassa esitetyt viisuminhakuun tarvittavat asiakirjat skannattuna erillisinä tiedostoina ohjelmakoordinaattorillesi ohjeistuksen mukaisesti. Toimita kaikki asiakirjat yhtä aikaa (mutta erillisinä tiedostoina) selkeästi nimettyinä.

1. Päivitetty kutsukirje ja vahvistetut vierailupäivät

Isäntäorganisaatiosi tulee vahvistaa Fulbright-vierailun päivämäärät päivitetyllä kutsukirjeellä. Huomaathan, että matkustuspäivät voivat olla eri päivät kuin viralliset Fulbright-projektin päivämäärät isäntäorganisaatiossa. Sinulla on mahdollisuus oleskella Yhdysvalloissa 30 päivää ennen ja jälkeen näitä virallisia vierailupäiviä (Grace Period). Tässä vaiheessa tarvitsemme siis viralliset päivät, jolloin aloitat ja lopetat vierailusi isäntäorganisaatiossasi. Vierailun päivämäärät tulevat Terms of Award and Acceptance of Award -sopimukseen (virallinen stipendisopimus, jonka perusteella stipendisi maksetaan) ja tätä kautta DS-2019-lomakkeeseen, jota tarvitset myös viisumiprosessissa. Toimitathan allekirjoitetun Terms of Award -stipendisopimuksen ohjelmakoordinaattorillesi muiden asiakirjojen mukana.

Stipendikauden päivämääriä viimeisteltäessä kannattaa muistaa huomioida myös Yhdysvalloissa ollessa tulevat projektiisi tai alaasi liittyvät matkat (esim. tutkimusalan konferenssit). Tällaiset matkat voidaan tulkita osaksi Fulbright-projektianne, mikä taas vaatii voimassaolevan viisumin; täten ennen viisumikauden alkua tai sen jälkeen olevaan 30 päivän Grace Periodiin tällaisia matkoja ei kannata sijoittaa.

2. Passikopio/t

Tarvitsemme viisumiprosessia varten sinun sekä mukaan lähtevien perheenjäsenten passikopiot (kaikki erillisinä tiedostoina). Muista, että kaikkien henkilöiden, joille myönnetään viisumi (eli myös mukaan tulevat perheenjäsenet), passin täytyy olla voimassa vähintään puoli vuotta stipendikauden päättymisestä. Nyt on siis hyvä aika käydä hakemassa uusi passi hyvissä ajoin. Olet toimittanut hakemuksesi yhteydessä passikopiot, mutta jos nämä passit ovat kuitenkin vanhenemassa, toimita uudet passikopiot.

3. Lääkärintodistus (ei perheenjäsenet)

Lääkärintodistuslomake löytyy täältä.

Tulosta se ja anna lääkärin täytettäväksi. Aika lääkärintarkastukseen kannattaa varata mahdollisimman nopeasti, jos olet lähtemässä syksyksi Yhdysvaltoihin. Huomioithan, että todistuksen saaminen saattaa kestää yllättävänkin kauan. Huolehdi myös, että lääkäri täyttää lomakkeesta jokaisen kohdan. Aikaa varatessa tulee kuitenkin huomioida, että lääkärintodistuksen tulee olla alle 6 kuukautta vanha stipendikauden alkaessa. Lääkärintarkastuksen perusteella teille myönnetään myös ASPE-lisäturva stipendikaudelle. Lääkärintarkastuksesta löytyy lisätietoa täältä.

Muistathan varmistaa, että todistuksen täyttävä lääkäri ei jätä mitään kohtaa täyttämättä. Mikäli jokin osuus jää täyttämättä, IIE lähettää todistuksen takaisin toimistoomme uudelleen täytettäväksi, jonka seurauksena viisumin saanti saattaa viivästyä. Mikäli sinulla on tällä hetkellä/aiemmin ollut jokin sairaus, josta lääkärintodistuksessa mainitaan, kannattaa pyytää lääkäriä kirjoittamaan tästä tyhjentävästi todistukseen tai tekemään aiheesta lomakkeeseen liitettävä erillinen liite. Tärkeää olisi, että lääkärin lausunnosta kävisi ilmi, että tilanne on hallinnassa ja että olisi selvitetty tarvitseeko terveydenhoitosi Yhdysvalloissa jotain erityishuomioita ja että tämä asia olisi etukäteen mietittynä niin, että IIE ei ala pohtia, vaikuttaako terveydentilasi jotenkin sinun Fulbright-kauden onnistumiseen tai Fulbright-kauden suunnitelmiesi toteuttamiseen. Jos mahdollinen sairaus tai heikentynyt terveydentila kuitataan lääkärintodistuksessa niin, että siinä jää jotain auki olevia kysymyksiä, IIE pyytää helposti lomakkeen täyttäneeltä lääkäriltä lisäselvitystä ja tällöin taas viisuminsaantisi saattaa viivästyä. 

HUOM! Kaikilta Yhdysvaltoihin meneviltä stipendiaateilta, myös suomalaisilta, vaaditaan tuberkuloositesti. Myös rokotehistorian tulisi olla kunnossa. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, lääkärintodistuslomake palautuu Yhdysvalloista ja stipendidokumenttien käsittely lähtee taas etenemään vasta, kun ne on hoidettu kuntoon.

4. Todistukset riittävästä rahoituksesta sekä perheenjäsenten oleskelukustannukset kattavasta rahoituksesta

Stipendiaateilta edellytetään todisteita kyvystä kattaa elinkustannukset.

Stipendiaatin tulee varata elinkustannuksiin noin $3 000-$4 500 per kuukausi asuinpaikasta ja sen hintatasosta riippuen. Puolisolle pitää varata elinkustannuksiin $700-$1 300 per kuukausi ja yhtä lasta kohden $300-$600 per kuukausi. Elinkustannusarvioihin on laskettu mukaan vuokra, ruoka, paikalliset matkakulut sekä muut satunnaiset menoerät. Alumnimme ovat korostaneet, että erityisesti suuremmissa kaupungeissa hinnat ovat hyvin korkeita, joten alueen hintataso kannattaa selvittää hyvissä ajoin ja tarviattaessa hakea lisärahoitusta muista lähteistä.

Jotta IIE voi kirjoittaa sinulle DS-2019-lomakkeen, sinun tulee osoittaa, että pystyt kattamaan omat ja mukana muuttavan perheen elinkustannukset ja vakuutukset.

Mikäli rahoitat Fulbright-kauttasi (ja mahdollisen mukana lähtevän perheen kuluja) muullakin kuin Fulbright-stipendillä, toimita Fulbright Suomi -säätiöön englanninkielinen todiste kustakin rahoituslähteestä määräaikaan mennessä. DS-2019-lomakkeeseen kirjataan kaikki varat, jotka sinulla ja perheelläsi on käytössä Yhdysvalloissa oleskelun ajan.

Fulbright Suomi -säätiölle lähetettävät todisteet rahoituksesta voivat olla kopioita esimerkiksi seuraavanlaisista dokumenteista:

  • Apurahapäätös (englanninkielinen)
  • Palkkatodistus (englanninkielinen)
  • Tiliote säästöistä (englanninkielinen)
    • Huom! Tarvitset varsinaisen englanninkielisen tiliotteen, jossa näkyvät tarkat tilitiedot sekä tilin omistajan tiedot. Huomaa, että verkosta tulostetussa tiliotteessa tulee näkyä myös päivämäärä sekä verkkosivun tarkka osoite (url)

Tarvitset rahoitustodistukset mukaan myös viisumihaastatteluun.

5. Tiedot aikaisemmista matkoista Yhdysvaltoihin

Toimita tiedot USA:n vierailuistasi (myös mukaan lähtevien perheenjäsenten) stipendikautta edeltävän 24 kuukauden ajalta vapaamuotoisessa englanninkielisessä dokumentissa. Selvityksessä mahdollisesta USA:ssa oleskelusta tulee ilmetä tieto oleskelun tarkasta ajankohdasta, viisumityypistä sekä vierailun tarkoituksesta. Lähetä vahvistus myös mikäli et ole vieraillut USA:ssa ko. aikana.