Brick building photographed from below

Asunnon hankinta

Asumisjärjestelyjen selvittäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Vaihtoehtona on joko asuminen yliopiston kampuksella (on campus) tai kampuksen ulkopuolella (off campus).

Vinkkejä alumneilta

..asunnonetsintä voi olla haastavaa, koska vuokrata ei yleensä kannata, jos ei ole paikan päällä ja tilanteen tasalla -- ellei kyse ole todella luotettavasta tahosta, kuten yliopiston opiskelijatalosta. Moni tekee niin, että hankkii tilapäisen majoituksen esimerkiksi AirBnB:n kautta vaikkapa kuukaudeksi ja etsii sitten asuntoa paikan päälle saavuttuaan -- kannattaa tosin varata tilapäismajoitus ajoissa, koska muutkin ovat samalla asialla.

Vuokraamisessa voi säästää paljon, jos ei käytä välittäjää, koska välityspalkkiot ovat isot -- tämän voi esimerkiksi välttää (ja säästää muutenkin vuokrassa), jos löytää vaikkapa kimppakämpän Facebookin kautta.

Älä vuokraa asuntoa näkemättä sitä ja etenkin asuinaluetta itse. Asuinalueet ovat varsin eriytyneitä ja esimerkiksi (joissain kaupungeissa) downtownissa ei välttämättä ole juurikaan työssäkäyvien asutusta tai ruokakauppoja.

Asumisen hintataso kannattaa selvittää etukäteen ja tarkkaan, sillä se voi yllättää pahastikin.

Mainitse että olet Fulbright-stipendiaatti. Se lisää luottamusta, arvostusta ja uskottavuutta suuresti amerikkalaisten silmissä.

Suosittelen etukäteen vuokra-asuntojen kartoittamista, varsinkin perheellisille. Olisi hyvä, jos olisi joku paikallinen, joka auttaa tai jos pystyy näkemään asunnon itse etukäteen. Amerikassa (kohtuuhintaiset) asunnot ovat yleisesti ottaen melko huonokuntoisia.

Löysin asunnon (oma huone jaetussa asunnossa) siten, että lähetin pari kuukautta ennen tuloani vastaanottavalle professorille parin rivin sähköpostiviestin, jossa kysyin voisiko hän lähettää jatko-opiskelijoiden listalle kyselyn siitä, onko kukaan kämppistä vailla. Näin sain alivuokrattua kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi huoneen luotettavalta taholta, mikä tuli myös paljon edullisemmaksi kuin esim. Airbnb. Lopulta samasta talosta vapautuikin huone minulle koko vuodeksi.

"Niin asuntoa vuokratessa kuin käyttötavaroita ostaessa kannattaa olla varovainen huijareiden varalta (paljon Craigslisteilla). Ennen kuin maksaa mitään, kannattaa ehdottomasti aina pyytää, että joku henkilö  käy katsomassa netistä löytämääsi asuntoa, jotta varmistut että asunto on oikeasti olemassa" - Fulbright-tutkijastipendiaatti 2012-2013

Asuminen kampuksella

Monet yhdysvaltalaiset kampukset muistuttavat tiiviitä pikku kaupunkeja, joissa on opiskelija-asuntoloiden (residence hall/dormitory) lisäksi ravintoloita, kauppoja ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Toiset kampukset, erityisesti kaupunkien keskustoissa, ovat usein hajanaisempia. On myös joitain yliopistoja, joilla ei ole lainkaan opiskelija-asuntoloita tai ne on varattu ainoastaan kandi- eli undergraduate-tason opiskelijoiden käyttöön.

Yliopistoilla on yleensä tarjolla useita erilaisia asuntoloita, joten kannattaa selvittää mitä eroja niiden välillä on. Opiskelija-asunnot ovat tavallisimmin soluhuoneistoja (2-4 henkeä), mutta tarjolla saattaa olla myös jonkin verran yksiöitä. Monet yliopistot tarjoavat erityisasuntoja perheille. Kampuksen perhe-asunnot ovat hyvin suosittuja, minkä vuoksi niitä kannattaa tiedustella hyvissä ajoin. Kampuksella on joskus myös erikseen asuntoja/asuntoloita graduate-tason opiskelijoille tai esimerkiksi tietyn ikärajan ylittäville opiskelijoille.

Kampusasunnoissa on yleensä perushuonekalut, kuten sängyt, pöydät ja tuolit. Asuntoloiden palvelut vaihtelevat yliopistoittain ja asuntoloittain. Tarjolla on yleensä yhteinen pesutupa, lukutila ja esimerkiksi urheilutiloja.

Ota yhteyttä huonetovereihisi jo etukäteen. Voitte sopia mitä kukakin tuo mukanaan jaettuun huoneeseenne ja tunnette toisenne jo ennen opintojen alkua!

Kampuksella asuvien opiskelijoiden pitää monissa yliopistoissa ostaa ns. meal plan, joka sisältää kiinteän määrän kampuksen ruokalassa syötäviä aterioita, kuten aamupalan, lounaan ja illallisen. Meal plan -vaihtoehtoja on yleensä muutamia, toiset sisältävät enemmän aterioita kuin toiset.

Yliopistojen internet-sivuilta kannattaa selvittää, miten asuntolapaikkoja haetaan ja jaetaan. Yliopistoon hakeneet degree- ja non-degree opiskelijat saavat tietoa opiskelija-asunnoista usein myös yliopiston lähettämän hyväksymiskirjeen yhteydessä.

  • Osa yliopistoista edellyttää, että ulkomaiset perustutkinto-opiskelijat asuvat ensimmäisen lukuvuotensa opiskelija-asuntolassa.
  • Kaikilla kampuksilla ei ole perheasuntoja, jolloin perheellisten opiskelijoiden on hankittava asunto vapailta markkinoilta.
  • Yliopistot lähettävät asunnonhakulomakkeen usein hyväksymiskirjeen mukana. Asuntolapaikat jaetaan yleensä hakemusten saapumisjärjestyksessä. Asuntoasioissa neuvovat housing office ja international student adviser’s office. Heiltä saa tietoa alueen asuntotarjonnasta sekä hintatasosta ja -eroista esimerkiksi kampuksella ja kampuksen ulkopuolella.

Tietoa kampus-asumisesta: EducationUSA - Finding Housing

Asunnon vuokraaminen yksityisiltä markkinoilta

Yliopiston Housing Office osaa tavallisesti neuvoa myös off campus -asunnon haussa. Off campus -asunnon etsijän kannattaa aloittaa asunnon haku kysymällä neuvoja yliopiston Housing Officelta. Toimiston henkilökunnalta voi myös tiedustella apua huonetoverin etsintään. He saattavat esimerkiksi ylläpitää listaa huonetoveria etsivistä henkilöistä.

Yhdysvaltalaiset vuokrasopimukset voivat olla pitkiä ja ne kannattaa lukea huolellisesti läpi. Yksityisiltä markkinoilta asuntoa vuokrattaessa on hyvä selvittää vähintään seuraavat asunnon vuokrauksen yksityiskohdat:

  • kuukausivuokran määrä
  • viimeinen vuokranmaksupäivä  ja mahdolliseen maksun viivästymiseen liittyvät säännöt
  • takuumaksu (security deposit) ja vuokraennakko, voi olla joskus yhteensä 3 kk:n vuokra
  • asunnovälittäjän maksu
  • tarvitaanko vuokrasopimukseen toinen allekirjoittaja vuokraajan lisäksi (joskus p yydetään paikallinen, jolla hyvät luottotiedot) tai takaaja
  • sisältääkö vuokra veden, sähkön, kaasun, kaapeli TV:n ym.
  • vuokrasopimuksen pituus
  • vuokrasopimuksen ennenaikaisen irtisanomisen säännöt (vuokraajan/vuokranantajan toimesta)
  • asuntoa kuinka monta henkilöä asunnossa saa asua
  • voiko tarvittaessa alivuokrata
  • lapset ja lemmikkieläimet asunnossa (joskus vuokrasopimuksessa saattaa olla rajoitteita)
  • onko asunto kalustettu, mitä kalusteita se sisältää
  • mikä on asunnon kunto, mikä ollut rikki jo ennen sinun muuttoasi

Asunnon voi yrittää varata etukäteen nettitietojen perusteella, mutta on kuitenkin suositeltavaa että itse (tai tuttava) pääsisi katsomaan asuntoa paikan päällä ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Jos ei pääse katsastamaan asuntoa etukäteen, voi vaihtoehtoisesti matkustaa kohdepaikkakunnalle muutamia viikkoa ennen opintojen/oman projektin aloittamista asunnon etsintää varten. Mitä lähempänä lukukauden alkua asuntoa etsii, sitä rajoitetumpaa opiskelija-asuntotarjonta on.

Jos vuokraat asunnon vapailta markkinoilta, varaudu maksamaan:

  • 1 kk vuokraennakko
  • 1 tai 2 kk vuokran suuruinen takuumaksu
  • Vesi-, kaasu-, ja sähkölaskut

Asunto kannattaa hankkia vasta opiskelupaikkakunnalla. Vapaita vuokra-asuntoja voi tiedustella yliopiston asuntoasiain toimistosta ja paikallinen sanomalehti kannattaa tutkia tarkkaan. Asunnon etsinnän aikana pitää varautua ylimääräisiin yöpymiskustannuksiin.

Etukäteen asuntoja voi etsiä netistä. Asunto kannattaa käydä silti katsomassa paikanpäällä ennen sopimuksen tekoa. Asuntoa vuokratessa kannattaa lukea koko vuokrasopimus erittäin tarkkaan pienellä kirjoitettuja alaviitteitä myöten!

Asunnon voi vuokrata kalustettuna, jolloin ei tarvitse kuluttaa aikaa ja rahaa huonekalujen hankintaan, eikä tarvitse myöskään miettiä, miten huonekaluista pääsee eroon ennen kotimatkaa.

Jos mahdollista, luetuta vuokrasopimus paikallisella. Voit kysyä apua esim. yliopistosi International Officesta.

Varasin oman majoitukseni käyttäen Airbnb -palvelua, jossa ihmiset vuokraavat esim. minun tapauksessa talonsa pihalla olevaa vierastaloa. Hinta oli edullinen ja kaupanpäälle ystävystyin vuokranantajieni kanssa. Ehdottoman hyvä palvelu joka sopii varsinkin lyhyemmän ajan Yhdysvalloissa viettäville (maksutkin voi hoitaa jo Suomesta luottokortilla). - Fulbright-tutkijastipendiaatti 2012-2013

Vinkki joka tulee mieleen on kimppakämppään hakeutuminen (ja muuttaminen jos heti ensimmäisellä kerralla ei satu kohdalle hyvää asuntoa/kämppiksiä -) asuminen on ainakin Nykissä helpoin ja varmoin tapa tutustua monista eri maista oleviin uusiin ihmisiin. - Fulbright-tutkijastipendiaatti 2012-2013

Asuntovinkkejä kannattaa kysellä tulevilta kollegoilta Yhdysvalloista. Itse saimme asunnon isäntäprofessorini kollegalta, joka lähti vuodeksi sapattivapaalle matkustelemaan ja vuokrasi asuntonsa meille Fulbright -kautemme ajaksi. - Fulbright-tutkijastipendiaatti 2015-2016

Asuntoilmoituksia

Asuntoilmoituksissa käytettyjä lyhenteitä

Fura some furniture provided
H/Wfurn heat and water furnished
H/Wpd heat and water paid
A/C air conditioning
CIA central air conditioning
Lndiy laundry on premises
Refrig refrigerator included
W/D clothes washer and dryer on premises
$/mo rent per month
$ + utils rent plus utilities
$ + dep rent plus deposit
$ + elect rent plus electricity
$/OBO or best offer
all appis all appliance on premises
1 miS one mile south
2 blks two blocks
fam rm family room
offstp,’kg off-streets parking place
pro/grad available to professionals or graduate students
refor refer references needed from previous Iandlord
reninegot cost often negotiable
occ occupants
condo condominium
newer bldg newer building
resp. adult available to responsible adult